Ana sayfa Sağlık Aynısafa Çiçeği, Papatya, Havuç ve Semizotu Faydaları

Aynısafa Çiçeği, Papatya, Havuç ve Semizotu Faydaları

Aynısafa Çiçeği, Papatya, Havuç ve Semizotu Faydaları

Bu makalemizde aynısafa çiçeği, papatya, havuç ve semizotu hakkında bilgiler ve bunların cilt hastalıklarına karşı tedavi yöntemlerini anlatacağız. Çeşitli cilt hastalığı olan kişilerin bu bitkileri kullanarak sağlığına kavuşabilir.

 

Aynısafa çiçekleri (Calendula) ne işe yarar?

Aynısafa (Calendula) bitkisinin kurutulmuş yaprakları, yanıkları, çürükleri ve kesikleri ve bunların neden olduğu küçük enfeksiyonları tedavi etmek için tentürlerde, merhemlerde ve yıkamalarda kullanılır. Calendula’nın ayrıca radyasyon tedavisi sırasında meme kanseri olan kişilerde dermatit veya cilt iltihabını önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

 

Aynısafa Çiçeği Faydaları

Bu hoş görünüşlü küçük çiçek, halk arasında her türlü cilt problemini tedavi etmesiyle ün yapmıştır.Yapılan araştırmalar, bitkinin anti bakteriyel, anti fungal, anti inflamatuar ve antiviral özellikler sahip olduğunu göstermiştir. Aynısefa çiçeği, akyuvarları zararlı mikropların üzerine çullanması için uyarır ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Gerektiği zaman aynısefa merhemi kullanabilirsiniz.

 

Aynısafa Çiçeği şifa için nasıl kullanılır?

İddia edilen iyileştirici özellikleri nedeniyle bitkisel tıpta uzun zamandır popüler olmuştur. Calendula officinalis bitkisinden yapılan çay genellikle yaralara ve yanıklara dışarıdan uygulanır veya ağız, boğaz ve sindirim sistemi dokularını iyileştirmek için dahili olarak alınır.

 

Aynısafa Çiçeği (Calendula) eklem ağrısına iyi gelir mi?

Eklemleriniz artrit veya gut nedeniyle ağrıyorsa, bir cilt kremine biraz aynısefa yağı ekleyin ve ağrıda hızlı bir azalmanın keyfini çıkarın . Son olarak, mideniz rahatsızsa, mide-bağırsak sisteminizi normalleştirmeye ve rahatsızlığa neden olabilecek herhangi bir iltihabı ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

 

Papatya Faydaları

Yalnızca papatya çayı içmekle kalmayın, bu çayı güzelce demleyip cildinizin sorunlu bölgelerine kompres de yapın. Bu lezzetli bitkinin iltihaplı cilt hastalıklarının, özellikle mantar hastalıklarının tedavisinde yararlı olduğu Avrupa’da onaylanmıştır.

 

Bununla birlikte, eğer saman nezleniz varsa papatya içeren ürünleri kullanırken çok dikkatli olmalısınız. Kanarya otu türevi olan papatya, bazı hassas bünyelerde alerjik reaksiyonları tetikleyebiliyor. İlk önce deneyip vücudunuzun vereceği tepkiyi ölçün. Şayet herhangi bir olumsuzluk yoksa kullanmaya devam edin. Eğer sıkıntıyı artırıyorsa kullanmayı kesin.

 

Her gün papatya çayı içerseniz ne olur?

Bir fincan papatya çayı içmek, aspirin gibi reçetesiz satılan bir NSAID almakla aynı faydaları sağlayabilir. Bitki ayrıca anksiyete ve depresyon semptomlarını hafifletebilir . 2009’da yapılan bir araştırma, günlük dozlarda papatya özü alan kişilerin kaygı semptomlarında yüzde 50’ye varan bir azalma yaşadığını buldu.

 

Havuç Faydaları

Havuç, cildin sağlıklı kalmasını sağlayan ve ciltteki hasarları onaran karotenoid bakımından zengin bir kaynaktır.
Bazı herbalistler, güneş yanıklarının ve küçük cilt sorunlarının tedavisi için sıvılaştırılmış havuç (ve/veya domates) öneriyorlar. Havuç ve diğer kırmızı ve turuncu renkli meyve ve sebzelerden yemek, ağız yoluyla alınan karotenoid yalnızca ciltteki hasarlara iyi gelmekle kalmayıp, aynı zamanda kanser ve kalp hastalığı riskini de ortadan kaldıracağı bilinmektedir.

 

Diğer bazı havuç faydaları

  • Kilo kaybına yardımcı olur.
  • Cilt sağlığını iyileştirir.
  • Bağışıklığı geliştirmeye yardımcı olur.
  • Kalp sağlığını destekleyebilir.
  • Sindirim sağlığı
  • Diyabet yönetimi.
  • Kemiklere yardımcı olabilir.

 

Semizotu Faydaları

Havuç gibi semizotu da karotenoid bakımından hayli zengindir. Yüzünüze maske olarak, bu bitkinin bir avuç kadarını blendere koyar, üzerine de havuç ve hatta biraz ananas ekleyerek çekerseniz, elde ettiğiniz canlandırıcı karışımı yüzünüze sürer ve 20 dakika bekleyebilirsiniz.

 

Semizotu çiğ mi yoksa pişmiş mi daha iyi?

C vitamini içeriği en iyi şekilde semizotu çiğ olarak yendiğinde korunacaktır. Tersine, içerdiği yağda çözünen A vitamini, zeytinyağı gibi biraz yağ ile pişirildiğinde en iyi şekilde emilir. Semizotu, çiğ veya pişmiş olarak yenebilen yeşil, yapraklı bir sebzedir. Bilimsel olarak Portulaca oleracea olarak bilinir ve domuz otu, küçük yaban mersini, şişman otu ve pusley olarak da adlandırılır. Bu etli bitki yaklaşık %93 su içerir. Kırmızı sapları ve küçük, yeşil yaprakları vardır.

Bir önceki yazımız olan Rahim Kanseri Aşısı Smear Testi Nasıl Yapılır başlıklı makalemizde Gebelik, Kanser ve Rahim Kanseri hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here