Ana sayfa Anne ~ Çocuk Bebeklerde Kolik Gaz Sancısının Nedenleri

Bebeklerde Kolik Gaz Sancısının Nedenleri

Bebeklerde Kolik Gaz Sancısının Nedenleri

Yeni doğan bebeklerde kolik gaz bitmek bilmeyen ağlamalar ve uykusuz geçen geceler sizleri de elbette psikolojik ve bedensel açıdan yıpratacaktır. Bir çok insan aslında bunun bebeklerde bir rahatsızlık olduğunu bile bilmez. Huysuz bebek der ve geçeriz. Ama aslında bebekte kolik adı verilen sancı ve ağlama sendromu vardır.

 

Bebeklerde Kolik gaz sancısının sebepleri ve nedenleri nelerdir?

Bilimsel olarak bebeklerde yaşamın ilk 3 ayında görülen ağlama krizlerinin nedeni tam olarak ispatlanamamıştır. Ancak bebekte kolik adı verilen bu nedensiz ağlama olgusunun 2 ana nedeni olduğu hususunda bilim insanları birleşmektedir. Bunlardan birinci neden, bebeğin doğum sonrası dış dünyaya uyum sağlama zorluğu yaşamasıdır. Anne rahminde oldukça izole ve gürültüsüz bir ortamda yaşamakta olan bebekler, doğumla birlikte çok gürültülü dış dünyada yaşamak zorunda kalırlar.

 

Özellikle ışık ses, ortam sıcaklığı gibi etmenler bebeğin huzursuz olmasına yeter de artar. Bu huzursuzluk ise ani ağlama nöbetlerine dönüşebilmektedir. Bu ağlama nöbetleri özellikle gece yarıları ve hatta sabahlara kadar sürmekte ve bebeğimiz ağlamaktan bitkin düşerek uykuya dalmasıyla sona ermektedir. Bebeğin doğum sonrası bu ağlama nöbetleri, azalarak 4-5 inci aylara kadar sürebilmektedir.

 

Kolik sancısı olarak bilinen diğer bu ağlamaların diğer izahı ise bebeğin sindirim sisteminin doğum sonrası tam olarak sindirime uyum sağlayamaması nedeniyle gaz üretmesi ve bebeğin bu gazı çıkaramamasından dolayı ağlama krizine girmesidir. Kolik ağlamalarının dindirilmesi amacıyla eczanelerde bebekleri rahatlatıcı bir takım bitkisel karışımlı şuruplar satılmaktadır.

 

Ancak malesef bu ilaçlar da kolik sancısına tma anlamıyla çare olmamaktadır. Kimi bazı anneler rezene içirme, anasonu suda haşlayarak suyunu bebeğe verme , zeytinyağıyla bebeğe masaj yapma, bebeğin sırtına hafifçe vurarak gazını çıkarmasına yardımcı olma gibi dğişik çareler geliştirmektedir. Sevgili okuyucularımızın da kolik bebekleri sakinleştirmede ne tür yöntemler kullandığını bizlere yorumlarla paylaşırsanız sevinirim.

Bir önceki yazımız olan Epidural anestezi ile ağrısız ve sancısız doğum başlıklı makalemizde Bel Ağrısı ve Doğum hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here