Ana sayfa Sağlık Depresyon Nedenleri ve Belirtileri

Depresyon Nedenleri ve Belirtileri

Depresyon özellikle gün ışığının azaldığı kış aylarında bir çok kişide depresyon sorunu daha sık görülmektedir. Depresyon değişik nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Kişinin depresyona yatkın olması, depresyon nedenleri arasında en önemli etkendir. Ayrıca iş ve okul stresi, büyük bir üzüntüye neden olan olaylar, kişinin fiziksel olarak kendini beğenmemesi, boşanma, ölüm gibi türlü nedenler de depresyonu tetiklemektedir.

 

Depresyon Nedenleri ve Belirtileri

Depresyon tedavi edilebilir bir psikolojik problemdir. Ancak depresyon tedavisinin ana şartı, kişinin öncelikle depresyonda olduğunu kabullenmesidir. Bir çoğumuz hayatımızın bir döneminde depresyona giriyoruz ve çoğu zaman da bu depresyon sorununu kabullenmeksizin acı içerisinde geçiriyoruz. Oysa depresyon belirtileri herkes tarafından tespit edilebilir bir şeydir. Bu yazımızda öncelikle depresyon belirtileri hakkında bilgi vereceğiz, daha sonra da depresyona bitkisel çözüm sunan yeşil çay mucizesini anlatacağız. En sonda ise depresyona ne iyi gelir ve depresyondan kurtulma yolları sorularına yanıt olacak önemli bazı ipuçları sunacağız.

 

Depresyon belirtileri nelerdir

Psikolojik Belirtiler

  • Depresif ruh hali
  • İlgi ve konsantrasyon kaybı
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Mutsuzluk hissi
  • Üzgün Olmak ve kendini üzgün hissetmek
  • Kötümserlik (Pesimizm)
  • Hobilerden veya daha önce keyf alınan şeylerden keyif alamamak.
  • Unutkanlık ve hafızanın zayıflaması
  • Dalgınlık
  • Sinirlilik
  • Anksiyete

Fiziksel Belirtiler

  • İştah kaybı veya yoğun iştahsızlık
  • Kaslarda hissedilen ağrı ve sızılar
  • Uyku bozukluğu veya uykusuzluk hissi
  • Hastalık hastası olmak: Depresyondaki belirtiler aslında psikolojiktir. Ancak hasta kendisini gerçekten halsiz, yorgun veya fiziksel olarak hasta sanmaktadır.

 

Depresyonu tanımlayacak en güzel kelime hiç şüphesiz çökkünlük terimidir. Depresyonda olan bir insan kendisini o derece çökkün hisseder ki adeta sonsuz derinlikte karanlık bir çukurun adeta en dibine çivilenmiş gibi hisseder.

 

Depresyon sırasında beyne ne olur?

Depresyonlu kişilerde beynin çeşitli bölümlerinin küçüldüğüne dair artan kanıtlar var. Spesifik olarak, bu alanlar gri madde hacmini (GMV) kaybeder. Bu çok fazla beyin hücresi olan doku. Ciddi semptomları olan düzenli veya devam eden depresyonu olan kişilerde GMV kaybı daha yüksek görünmektedir.

 

Bu durumdan kendisini kurtarabilecek en ufak bir ümit ışığı taşımaz ve taşımak istemez. Keder, bıkkınlık ve ümitsizlik hissi kişinin sırtına binen bir yüktür. Sürekli başına gelecek büyük felaketi bekler gibi bir hisle yaşar. Kendisini yaşlanmış ve fiziksel olarak yıpranmış hisseder. Depresyon hastası kişi uzun saatler kimseyle konuşmadan ve hiç bir şey yapmadan somurtkan bir biçimde oturur. Başkalarıyla konuşmaktan veya göz teması kurmaktan kaçınır. Ancak hastalığını ve tedaviyi kabullendiğinde depresyondan kolayca da kurtulabilir.

 

Depresyondayken beyinde eksik olan nedir?

Klinik depresyonu olan kişilerde genellikle yüksek düzeyde monoamin oksidaz A (MAO-A) bulunur; bu enzim, önemli nörotransmitterleri parçalayarak çok düşük serotonin, dopamin ve norepinefrin seviyelerine neden olur.

 

Tedavi edilmeyen depresyonda beyne ne olur?

Depresyon, hipokampusa ve merkezi sinir sisteminin diğer bölgelerine zarar verebilecek bir steroid türü olan beyinde glukokortikoid salınımına neden olabilir . Bu meydana geldiğinde, hafıza kaybı gibi nörobilişsel bozukluk (demans) ile ilişkili semptomlar yaşayabilirsiniz.

 

Depresyonu tedavi etmenin en hızlı yolu nedir?

İlaçlar ve psikoterapi, depresyonu olan çoğu insan için etkilidir. Birinci basamak doktorunuz veya psikiyatristiniz semptomları hafifletmek için ilaçlar reçete edebilir. Bununla birlikte, depresyonu olan birçok kişi bir psikiyatrist, psikolog veya başka bir ruh sağlığı uzmanı görmekten de yarar sağlar.

 

Depresyon hasarı geri döndürülebilir mi?

Depresyon ve duygudurum bozuklukları, beyindeki yapısal ve nörokimyasal değişikliklerle karakterizedir. Ancak bu değişiklikler kalıcı değildir ve davranışsal ve farmakolojik tedavilerle bloke edilebilir veya tersine çevrilebilir.

 

Depresyon evde tedavi edilebilir mi?

Terapi ve bazen ilaçla birlikte, savaşmak için kendi başınıza yapabileceğiniz çok şey var. Davranışınızı değiştirmek, fiziksel aktiviteniz, yaşam tarzınız ve hatta düşünce tarzınız, hepsi doğal depresyon tedavileridir.

Bir önceki yazımız olan Unutkanlığa Karşı Hangi Vitamin İşe Yarar başlıklı makalemizde Beslenme, D Vitamini ve Depresyon hakkında bilgiler verilmektedir.

3 YORUMLAR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here