Ana sayfa Anne ~ Çocuk Hamilelik ve Gebelik Döneminde Diş Bakımı

Hamilelik ve Gebelik Döneminde Diş Bakımı

Hamilelik ve Gebelik Döneminde Diş Bakımı

Hamilelik döneminde diş bakımının önemi büyüktür. Özellikle diş ağrısı olan hanımlar ve diş dolgusu bakımı yaptırmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir takım özellikler vardır. Hamilelik döneminde hormonal değişiklikler dişlerin bu dönemde iyi bakımını gerektirir. Dişlerde oluşabilecek çürüme ve hastalıklar, bebeklerin de bu rahatsızlıklardan etkilenmesi sonucunu doğurabilmektedir.

 

Aşağıda sizlere hamilelik döneminde iyi bir diş bakımı için gerekli incelikleri ve önerileri sıralayacağım.

Hamile kalmadan evvel diş bakımı

Hamile kalma planınız varsa bir diş hekimine hamile kalmadan önce görünmenizde fayda vardır. Dişleriniz bir diş hekimi tarafından temizlenmeli ve diş etinde olası rahatsızlıklar hastalıklar tetkik edilmelidir.

 

Hamilelik ve Gebelik döneminde diş bakımı

Hamile kaldıysanız hamile olduğunuzu diş hekiminize söylemelisiniz. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında diş tedavisinden uzak durmanızda fayda vardır.Çünkü bu dönem bebeğin gelişimi için çok önemli olup bu dönemde yapılacak yanlış tedaviler bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir.

 

Daha önce vitamin aldıysanız veya ilaç kullandıysanız doktora bildirmelisiniz. Belli bazı ilaçlar ve haplar bebeğin gelişimini ve dişlerini etkileyebilmektedir. Misal olarak tetrasiklin türü antibiyotikler bebeklerin diş gelişimi için risk oluşturabilmektedir.

 

Hamilelik sırasında x ışınları ve röntgen ışınına maruz kalmamalısınız. Bebeğiniz için risk teşkil edebilir.

 

Sırf hamile kaldınız diye diş randevularınızı iptal etmemelisiniz. Özellikle düzenli dolgu tedavileri, hamilelik döneminde diş dokunuzun zayıflaması nedeniyle önemlidir. Hamilelik dönemlerinde dişin yeterli oranda kalsiyum alması zorlaşacağından dolayı diş çürükleri, diş ağrısı ile karşılaşma riskiniz fazladır. Diş çekimi için de doktora danışınız.

  • Ağız hijyenine hamilelik boyunca özen göstermelisiniz.
  • Hamilelikteki sabah bulantıların da diş fırçalamak istemeyebilirsiniz. Bu durumda tadı daha hoş olan diş macunları kullanmalısınız.
  • Ağzınızı ve ellerinizi su ile yıkayarak sabah bulantınızın geçmesini bekleyerek dişinizi macun ile fırçalayın. Böylece bulantı hissi daha az olur.
  • Hamilelikte sağlıklı dişler için beslenmenize dikkat edin

 

Özellikle şekerlemelerden uzak durun. Şekerli gıdaların diş çürümesini hızlandırdığı bilinmektedir. Ayrıca dişte yuvalanan bazı bakteriler kan yoluyla bebeğe de geçme riskini taşımaktadır.

 

Sağlıklı ve dengeli bir diyet takip edin. Genelde süt ve ürünlerini (yoğurt, peynir vb) bebeğin diş ve kemik gelişimini güçlendirmek için bolca tüketmelisiniz.

 

Hamilelikten ve Doğumdan sonra Diş bakımı

Doktora danışmadan ilaç kullanmayın. Çünkü ilaç kalıntıları anne sütü ile bebeğe geçebilir.

Bir önceki yazımız olan Epidural anestezi ile ağrısız ve sancısız doğum başlıklı makalemizde Bel Ağrısı ve Doğum hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here