Ana sayfa Yaşam Kahvenin Faydaları Zararları

Kahvenin Faydaları Zararları

Kahvenin Faydaları Zararları – Türk Kahvesi Sade Kahve Neye İyi Gelir?

Kahvenin faydaları ve kahveyi bir hayli seven bir halka sahibiz. Neredeyse her gün kahve içme alışkanlığı olanlar herhalde toplumun en az yarısına mukabil gelmektedir. Hal böyle olunca bu derece yoğun bir tüketim alışkanlığı olan sade kahve, neskafe, türk kahvesi gibi kahve çeşitlerinin sağlığa olan olası faydaları ve zararları hakkında bilgi vermek istedik. Öncelikle kahve içmenin yan etkileri ve oluşabilecek olası zararları hakkında aşağıda uzmanların söylediklerini sizlere aktaralım:

 

Kahvenin Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Kahve Tansiyonu Yükseltir mi?

Kahve tansiyon arasındaki ilişki ingiliz bilim insanlarının yapmış oldukları bir araştırma neticesinde düzenli olarak günde ortalama 3-5 fincan kahve içen kişilerde yüksek tansiyon şikayetlerinin zamanla oluştuğu gözlemlenmiştir. Bu bakımdan Kahve içmek yüksek tansiyona neden olur mu diye merak edenlere bu konuda dikkat etmelerini önereceğiz.

 

Kahve kalp çarpıntısı yapar mı

Gereğinden fazla yani aşırı miktarda kahve tüketenlerde hem kalpte çarpıntı oluşmakta gem de kalbin ritmi bozularak kalp ritim bozukluğu adı verilen rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir. Kalp çarpıntısı aslında ritim bozukluğundan farklı bir durum. Ancak atrial fibrilasyon denilen kalp ritmi bozukluğunun en önemli belirtilerinden bir tanesi de şiddetli çarpıntı nöbetleridir. Bu şekilde kalp atışında ve ritminde düzensizlik olan kişilerin kahve ve çay gibi kafein içeren uyarıcı içecekleri terk etmeleri tavsiye edilmektedir.

 

Kahve mide ağrısı yapar mı

Özellikle ülseri olan veya ülsere yakalanma riski yüksel kişilerin kahve içerken dikkat etmeleri gerekiyor. Zira günde 3 fincandan fazla miktarda içilen kahve, ülsere neden olabilmekte veya varolan ülser şikayetlerini şiddetlendirmektedir. Ayrıca kahve içmek mide bulantısı yapar çünkü aşırı içilen kahve aynı zamanda asit salgılamasını da uyarıcı etki yapıyor.

 

Kahve şeker hastalığı yapar mı ve kan şekerini yükseltir mi?

Kan şekerini yükselten kahvenin şeker hastalığına yakalanma riskini artırdığına ilişkin Amerika’da yapılan bilimsel çalışmalar geçenlerde medya organlarında yer almıştı. Bu nedenle henüz şeker hastası olmamakla birlikte anne babada şeker hastalığı görülen kişilerin veya şeker hastalığına çoktan yakalanmışların kahve içerken dikkat etmeleri ve oldukça sınırlı bir biçimde kahve tüketmelerini uzmanlar öneriyorlar.

 

Kahve selülit yapar mı su kaybına neden olur mu?

Bilim dünyası kahvenin az miktarda da olsa vücuttan sıvı atılmasına yani ödem kaybına neden olduğu konusunda hemfikir. Ancak kahve selülite neden olur mu sorusunun yanıtı o kadar da net değil. Yine de ağırlıklı bir görüş olarak vücutta özellikle cilt altı yağ dokularında oluşan su kaybının kahvenin selülit oluşumunu hızlandırabileceği yönünde ağır basıyor.

 

Kahve kısırlık yapar mı?

Burada ilk akla gelen soru kadınlarda kahve hamile kalmayı engellermi sorusudur. Kahvenin günde 200 ml den fazla içilmesinin kadınlarda yumurtalıklarda yumurta üretimini olumsuz yönde etkilediği yönünde bir görüş var. Bu da demek oluyor ki gebelik ihtimalini düşürücü etkisi kadınlarda mevcut. Erkeklerde ise kahve içmek sperm üretimini arttırıyor. Hatta bunun üzerine Brezilya’da bulunan Sao Paulo Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bilimsel deneylerde ve araştırmalarda ise her gün düzenli olarak kahve içen erkeklerin içmeyenlere oranla daha güçlü spermleri olduğu kanıtlandı.

 

Kahve İçmek Hamilelikte Zararlı Mı?

Kahve hamilelere zararlımı sorusuna ne yazık ki evet diyoruz. Çünkü kahvede bulunan kafeinin anne karnındaki ceninin gelişimine zarar verebilme riski bir hayli yüksek. Bu nedenle doktorlar tarafından hamilelikte kahve içmenin sınırlanması gerektiği, mümkünse bırakılmasının yararlarının olacağı, ancak yine de içilecekse 2 fincan/günlük ten fazla olmamak kaydıyla içilmesi gerektiğini belirtiyor.

 

Kahvenin Faydaları Nelerdir

Kahve zararı kadar yararının olmasıyla oldukça kafa karıştırıyor. Örneğin; yeşil ve siyah çay gibi, kahve de antioksidanlar içeriyor. Bu da kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engelliyor.

 

Kahvenin Faydaları : Cilt

ABD’de yapılan bir araştırmada, kahvenin ve egzersizin güneş ışınlarının neden olduğu cilt kanserinden koruduğu ortaya çıktı. New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, fiziksel egzersizle birlikte ölçülü kahve tüketimi, güneşin ultraviyole B (UVB) ışınlarının yol açtığı kanserojen etkileri ortadan kaldırabiliyor.

 

Kahvenin Faydaları : Safra taşlarına Yararları

kadın vücudu erkeğe kıyasla iki kat daha fazla safra taşı üretiyor. Günde dört bardak kahve içen kadınların içmeyenlere oranla yüzde 25 daha az safra taşından şikayet ettiği kanıtlandı. Peki kahve safra kesesine dokunurmu? bu konuda kesin bir bilimsel kanıt bulumuyor.

 

Kahve Konsantrasyonu Arttırır

Kahve içmek dikkati toplamaya ve konsantrasyonu artırmaya bir hayli yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalarda, okul çağındaki çocukların az miktarda kahve ile süt içtiklerinde sabahki derslerinde daha başarılı oldukları görülüyor.

 

Kahve faydaları : parkinsona iyi gelir mi?

Parkinsona doğal çözüm arıyorsanız kahve içmenizi tavsiye ediyoruz. Yapılan bir araştırmada günde bir fincan kahve içen erkeklerin parkinson hastalığına ileri yaşlarda yakalanma riskini neredeyse yarı yarıya düşürdüğü ortaya çıkarılmıştır.Ancak kadınlar için ise farklı bir sonuç ortaya çıkıyor. Özellikle menopoz sonrası dönemde ostrojen tedavisi gören kadınların kahve tüketimi bir miktar azaltmaları aksi takdirde ilerleyen dönemde Parkinson Hastalığı yakalanma riskinin yükseldiği uzmanlarca belirtiliyor.

 

Kahve faydaları : karaciğere zararlı mı faydalı mı?

Kahve içmenin özellikle siroz kaynaklı olarak ortaya çıkabilen karaciğer kanserine yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığı biliniyor. Düzenli kahve içen kişilerde siroz ve karaciğer kanserine yakalanma oranının istatistiksel olarak daha düşük olduğu uzmanlarca belirtiliyor.

Bir önceki yazımız olan Unutkanlığa Karşı Hangi Vitamin İşe Yarar başlıklı makalemizde Beslenme, D Vitamini ve Depresyon hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here