Ana sayfa Sağlık Yüz Felci Nasıl Anlaşılır Belirtileri ve Tedavisi

Yüz Felci Nasıl Anlaşılır Belirtileri ve Tedavisi

Yüz Felci Nasıl Anlaşılır Belirtileri ve Tedavisi

Yüz felci nasıl anlaşılır

Yüz felci tanısı ve teşhisi için hasta anamnezi, fiziki muayene ve EMG, ve benzeri radyolojik yöntemlerden faydalanılmaktadır.

 

Yüz felcinin belirtileri

Yüz felcinin ilk belirtileri kulak arkalarında görülen ağrıdır. Bu kulak arkası ağrısının ardından sinir olan bölgede şişlik ve ödem ortaya çıkar. Genellikle yüzün tek tarafında bazen de yüzün her iki yarısında görülen yüz felci, kasların paralize olması ile yüz kasları artık hareket kabiliyetlerini yitirmiştir. Yüz felci olanlar yüzdeki en basit mimik hareketlerini bile yapamaz. Göz kapakları bile kapanamadığı için gözde yanma ve sulanma (timsah gözyaşları) gelişebilir.

 

Dudak kasları da yüz felcinden etkilenir. Alın bölgesindeki kaslar da hareket yeteneğini tamamen yitirmiş olup alın kırışması artık mümkün değildir. Göz yuvarlağı da göz kapanamadığı için sağa ve sola kaymaktadır. Bu duruma “bell olgusu” adı verilmektedir. Yüz felci olanlarda aynı zamanda ağız içi ve dil kasları da hareket yeteneğini yitirmektedir. Bu nedenle yüz felcine tutulanlar yiyeceklerini ağızlarından düşürebilmektedir.

 

Yüz felci ne zaman geçer

Yüz felci kendiliğinden geçebileceği gibi tedavi de gerektirebilir. Kendiliğinden iyileşen yüz felci vakalarında genellikle 15-20 günde hastalık kendiliğinden iyileşmektedir. Kendiliğinden geçen yüz felcinin hastalığın görüldüğü tüm hastalara oranı % 90 dır.

 

Yüz felci tedavisi

Yüz felci kendiliğinden iyileşmeyen % 10 luk şanssız kısım için tedavi gerektiren yüzde sinkinezi durumu ortaya çıkmaktadır. Yüz felci tedavi süreci ne kadar erken başlarsa hastalığın iyileşmesindeki başarı şansı o derece yüksektir.

 

Yüz felci tedavisinde öncelikle eğitim şarttır. Yüz felcinin Hastanın eğitimi tedavinin ana prensibidir. Hastaya ne olduğu ve ne durumlarda ağırlaşabildiği hastaya izah edilerek hastanın yüz felci tedavisi süresince soğuk havayla teması engellenmelidir. Ayrıca yüze sıcak kompres uygulamaları da hastalığın iyileşme sürecini hızlandırıcı bir terapi yöntemidir.Yüz felcinde göz kapağının kapatılmasında zorluk ortaya çıktığı için gözde konjunktivit, göz kuruması, ve keratit gibi göz sağlığı ile ilgili sorunlar daha sık görülebilmektedir. Bu duruma engel olmak için özellikle geceleri göz steril bir bez ile kapatılmalı ve göz kuruluğu tedavisi için göz yaşı damlaları kullanılmalıdır.

 

Yüz felcinin bir çeşidi olan Bell palsisi ilaç tedavisi sayesinde iyileşebilmektedir. Bell Palsisi ortaya çıktığı andan itibaren ilk 24-48 saat içerisinde ilaç tedavisi uygulanmaya başlarsa hastalığın hiç bir iz ve arıza bırakmadan iyileşme şansı oldukça yüksektir.

 

Fizik tedavi yöntemleri de hastalığın iyileşmesine katkısı büyüktür. Fizik tedavi yöntemleri arasında yüz felcini iyileştirmek için masaj terapisinin yanında yüz kaslarını çalıştıran egzersizler, EMG biofeedback, elektrik stimulasyonu, elektroterapi ya da akupunktur yöntemi gibi alternatif tedavi yöntemleri hastalığı iyileştirmek için uygulanabilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Depresyondan Korunma ve Kurtulmanın Yolları başlıklı makalemizde Depresyon ve Yeşil Çay hakkında bilgiler verilmektedir.

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here